Syn Radovana Vítka vstupuje do velkého byznysu. Za miliardy korun koupil podíl v realitní Immofinanz

19. 4. 2021
Zdroj: hn.cz

Poklidná rakouská metropole na modrém Dunaji může začít vyhlížet byznysové vzrušení. V pátek vídeňská realitní skupina Immofinanz, která je číslo tři až čtyři na celém rakouském trhu, oznámila změnu v akcionářské struktuře. Podíl ve výši 8,38 procenta získal přes firmu Mountfort Investments třiadvacetiletý Radovan Patrick Vítek, syn třetího nejbohatšího Čecha a realitního magnáta Radovana Vítka. Mladý muž, který se od svého otce už několik let učí realitnímu řemeslu, tak poprvé vyrazil sám do akce.

„Na základě mé analýzy nabízí Immofinanz vynikající hodnotu vzhledem k ceně akcií a kvalitě aktiv,“ uvedl Vítek junior pro Hospodářské noviny. Podíl získal od jiného českého miliardáře Tomáše Krska, který do rakouské realitní firmy oslabené covidovými dopady a nejasným vedením vstoupil loni v létě. Tehdy byla cena akcie Immofinanz, jež se obchoduje na vídeňské burze, kolem 16 eur, dnes je o dvě eura výš. Krsek tak na transakci vydělal, byť přesná cena obchodu nebyla oznámena. Je pravděpodobné, že vzhledem k tržní kapitalizaci a prémii za větší balík akcií platil Patrick Vítek něco přes pět miliard korun. Kde na to vzal? Podle svých slov mnoho let investoval do budování svého portfolia a jde také o rodinné peníze.

Každopádně má skupina Immofinanz od pátku nového třetího největšího akcionáře a Patrick Vítek se zároveň ocitl uprostřed boje o její budoucnost. Cena akcií Immofinanz je ve srovnání s poslední zveřejněnou čistou hodnotou aktiv firmy (EPRA NAV) podhodnocená, což zakládá možnost na zhodnocení získaného podílu. Obzvlášť když kolem Immofinanz krouží těžká realitní váha – holding Aggregate ovládaný Rakušanem Güntherem Walcherem. Zároveň má firma oslabené vedení a je uprostřed nabídky na převzetí konkurenční realitní skupiny S Immo. Obojí dává dobrou příležitost, pokud by Patrick Vítek chtěl dál posilovat svůj vliv.

Současný šéf Immofinanz a barvitý finančník Ronny Pecik, který ve skupině vlastní desetinu spolu se Slovákem Peterem Korbačkou (ten je zároveň podílníkem ve slovenské J&T Real Estate), letos na konci ledna vyhlásil, že se vzdá své funkce a prodá celý podíl právě holdingu Aggregate. Zatím ale ani k jednomu oficiálně nedošlo, byť termín byl na konci března. Vše zkoumají právníci.

Ronny Pecik je zároveň otcem myšlenky propojit Immofinanz a S Immo, v níž má také zhruba desetinový podíl, jenž koupil před čtyřmi lety od Rusa Romana Abramoviče. O tento obchod se mimochodem stále soudí s jiným rakouským podnikatelem. Navíc se Immofinanz a S Immo vlastní už teď vzájemně. Immofinanz má přes čtvrtinu skupiny S Immo a ta zase ovládá dvanáct procent v Immofinanz. Situace kolem největších rakouských realitních firem je tak mírně řečeno nepřehledná.

To je věc, která snižuje cenu akcií Immofinanz a zároveň nahrává Patricku Vítkovi, jenž studoval matematiku na Boston University a teď dokončuje softwarové inženýrství na Imperial College v Londýně. Na své straně má rodinné know-how a významné zdroje a situace nakonec může skončit i soubojem o budoucnost Immofinanz s holdingem Aggregate. Je také zřejmé, že jeho otec Radovan Vítek musel nejprve vyhodnotit, že se nechce v tomto případě angažovat sám či přes svou skupinu CPI Property Investments. Pro ni by jinak regionálně a zaměřením dávala menší Immofinanz strategický smysl.

V příštích týdnech a měsících bude hodně záležet na krocích Ronnyho Pecika a Petera Korbačky, jenž má historicky vazby na finanční skupinu J&T. Není tajemstvím, že ta přes svou J&T Banku zase v Česku obsluhuje mimo jiné i CPI. Jisté je teď jedno. Patrick Vítek v Rakousku zasekl poprvé sám, a to v oboru, ve kterém vyrůstal.

Creating value together

Sídlo

BHM group a.s.
Ovocný trh 1096/8
Staré Město
110 00, Praha 1